Podlahové lišty slouží k doladění a zakončení nové podlahy. Dodávají podlaze ucelenost, schovají narušenou omítku u podlahy a do některých lišt můžete schovat i rušivé kabely.

Podlahové lišty mají několik typů. Každý typ má nějaké výhody a účel. Soklové lišty se používají tam, kde končí podlaha a začíná zeď. Jejich hlavním účelem je skrýt nedokonalosti které vznikají, když podlaha těsně nepřiléhá ke zdi. Navíc se díky utěsnění mezer pod podlahu nedostává prach a nečistoty.

Dále vám představíme přechodové lišty, které se používají rozhraní dvou typů podlah či dekorů. Dokážou vyřešit rozdíl ve výšce podlahy v jednotlivých místnostech. Přechodové lišty vypadají lépe než klasické prahy a chůze přes ně je pohodlnější.

Existují také schodové lišty, které chrání zatěžované hrany schodů. Své využití také mají jako protiskluzový prvek. Schodovými lištami se mohou upevnit i krycí materiály schodů - lino nebo koberec.

U podlahových lišt se také používají koncovky lišt, které zakončují lištu, dále spojky lišt, které slouží k napojování dvou lišt a důležité jsou také rohové lišty, které se elegantně vkládají do rohu místnosti.